Monday, December 04, 2017

RESEPI UDANG TUMIS BAWANG

Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.

RESEPI UDANG TUMIS BAWANG
BAHAN BAHAN
400gm udang saiz besar
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
5 biji bawang putih
11 biji cili api merah
sedikit lada putih kisar
sos tomato*
sos cili*
sos tiram*
kicap masin*
kicap manis*

BAHAN BAHAN
Bersihkan udang, belah belakang, cuci dan toskan. Lumurkan sedikit serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.

Panaskan minyak, goreng udang hingga bertukar warna kulitnya. Angkat dan toskan minyaknya.

Dengan lebihan minyak tadi tumiskan bawang putih yang telah diketuk dan diracik halus bersama lada putih hingga naik bau. Hati-hati sebab bawang putih mudah hangus. Api jangan kuat.

Masukkan cili api yang telah dihiris 2 dan kacau sebati. ila cili api agak layu masukkan bahan-bahan bertanda * secukup rasa, sukatan ikut citarasa tukang masak ya. Kacau lagi.

Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan gaul secara merata dengan bahan-bahan tumis bersos tadi. Biar seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment