Friday, December 08, 2017

RESEPI UDANG TUMIS BERCILI

UDANG
Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata. Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya.

Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport


RESEPI UDANG TUMIS BERCILI
BAHAN BAHAN 
500 gram udang laut - buka kulit
18 biji cili api
1 inci halia
1 batang serai dititik
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji tomato
3 biji cili hijau
5 sudu besar taucu
1 cawan minyak masak
sedikit belacan
sedikit garam
sedikit gula
sedikit serbuk perasa
sedikit air asam jawa

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan udang buka kulit dan tinggalkan bahagian ekornya.

Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih dan sedikit belacan.Manakalah serai dan halia pula cukup hanya diketuk

Potong buah tomato, bawang besar dan cili hijau ikut suka

Panaskan minyak dan masukkan udang. goreng sehingga sparuh masak.. selepas itu masukkan pula  bahan nahan yang  telah ditumbuk dan tumiskan sehingga kekuningan..


masukkan pula taucu.air asam jawa,garam dan  serbuk perasa dan sedikit gula.akhir sekali masukkan cili hijau, bawang besar dan tomatosedia untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment