Monday, December 04, 2017

RESEPI KAMBING GORENG JINTAN

Jintan (Trachyspermum roxburghianum syn. Carum roxburghianum) merupakan tumbuhan menjalar yang bijinya dapat digunakan untuk rempah-rempah dan obat-obatan. Biji tanaman ini sering digunakan sebagai bumbu dapur untuk masakan India. Tanaman ini banyak dibudidayakan di India dan Asia Tenggara. Rasanya lebih dekat kepada kelabat atau klabet daripada jenis rempah lain

RESEPI KAMBING GORENG JINTAN
BAHAN BAHAN 
500g daging kambing -dipotong nipis dan bersihkan
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk  ] bancuh dengan sedikit air
1 biji buah tomato - belah 4
1 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar minyak
air secukupnya
garam

BAHAN BAHAN B [HIRISKAN]
3 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
3 sm halia
1 biji bawang besar
1 tangkai daup sup
1 tangkai daun bawang

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan halia, bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.

Masukkan rempah yang dibancuh. Kacau rata. Masukkan daging dan air secukupnya untuk merebuskan daging sehingga lembut.

Bila daging telah lembut dan kering air masukkan, cili dan bawang yang dihiris. Kacau rata. Masukkan buah tomato, jus limau, daun sup dan daun bawang. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment