Jintan
(Trachyspermum roxburghianum syn. Carum roxburghianum) merupakan tumbuhan
menjalar yang bijinya dapat digunakan untuk rempah-rempah dan obat-obatan. Biji
tanaman ini sering digunakan sebagai bumbu dapur untuk masakan India. Tanaman
ini banyak dibudidayakan di India dan Asia Tenggara. Rasanya lebih dekat kepada
kelabat atau klabet daripada jenis rempah lain
RESEPI KAMBING GORENG JINTAN
BAHAN BAHAN
500g
daging kambing -dipotong nipis dan bersihkan
2 sudu
besar serbuk jintan manis
1 sudu
kecil lada hitam - ditumbuk ] bancuh
dengan sedikit air
1 biji
buah tomato - belah 4
1 sudu
besar jus limau nipis
2 sudu
besar minyak
air
secukupnya
garam
BAHAN BAHAN B [HIRISKAN]
3 tangkai
cili hijau
1 tangkai
cili merah
3 ulas
bawang kecil
2 ulas
bawang putih
3 sm halia
1 biji
bawang besar
1 tangkai
daup sup
1 tangkai
daun bawang
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak dan tumiskan halia, bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
Masukkan
rempah yang dibancuh. Kacau rata. Masukkan daging dan air secukupnya untuk
merebuskan daging sehingga lembut.
Bila
daging telah lembut dan kering air masukkan, cili dan bawang yang dihiris.
Kacau rata. Masukkan buah tomato, jus limau, daun sup dan daun bawang. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment