Tom yam
(bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], Tom yam dalam "Royal Thai General System of
Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa
yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di
dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak
memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas
di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah
dipopularkan ke seluruh dunia.
Tom yam
memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam yang keratar, dengan penggunaan herba
wangi. Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun
dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili dipenyek.
RESEPI TOMYAM UDANG
300 gm
udang saiz besar
Kobis
bunga
1 batang
karot
2 biji
tomato - dipotong dadu
2 sudu
makan paste tomyam
1/2 biji
limau nipis - ambil jusnya
3 helai
daun limau purut - dibuang batang tengahnya
2 batang
serai - dititik
1 biji
bawang besar - dipotong dadu
1 inci
lengkuas - dihiris nipis
2 pokok
daun sup - dicincang
2 mangkuk
air
PROSES PENYEDIAAN
Didihkan
air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
Masukkan
paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih. Masukkan kobis bunga dan daun limau
purut. Biarkan mendidih lagi sekali.
Masukkan
garam, serbuk perasa dan jus limau nipis. Masukkan buah tomato dan daun sup.
Kacau sebentar dan kuah mendidih.
Tutup api.
Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah.
(Kuah yang panas akan memasak udang tadi). Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment