Sunday, December 03, 2017

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK

MASAK LEMAK
Masaklemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Masak lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam masakan.

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
2 ekor ikan kembung - bersih dan toskan
4 biji terung telunjuk - bersih dan toskan (belah 2)
1/2 biji kelapa - ambil santanya
2 1/2 cawan air
1 keping asam
Garam

BAHAN KISAR
5 biji cili api
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
Sedikit kunyit hidup

PROSES PENYEDIAAN
Kisar bahan bahan yang perlu dikisar

Didihkan 1 cawan air bersama dengan bahan kisar. Baki 1 cawan lagi digunakan untuk memerah santan.

Masukkan ikan, garam dan terung. Masak hingga terung lembut / berubah warna.


Masukkan pula santan, masak hingga mendidih dan kuah agak pekat dgn api perlahan.

No comments:

Post a Comment