Tuesday, December 05, 2017

RESEPI DAGING MASAK SATE

SATE
Sate (ejaan lama Satay) ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi yang berasal dari negara Indonesia. Secara khususnya, sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.

Sate dicipta oleh para pedagang jawa yang menjual daging bakar di pinggir jalan pada abad 19.

Selain sate lembu dan ayam yang popular, terdapat beberapa jenis sate lain yang dijual
Sate arnab
Sate perut
Sate pedal
Sate kerang
Sate ikan
Sate ampai-ampai

Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat. Sate mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. Bau yang wangi amat penting. Boleh juga didapati, sate dihidang dengan bawang merah dan timun, selain ketupat nasi atau nasi himpit.

RESEPI DAGING MASAK SATE

BAHAN BAHAN
500 gram daging
garam dan manisan secukupnya

BAHAN KISAR
10 tangkai cili kering
9 biji bawang merah saiz kecil
2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih r
air asam jawa secukupnya untuk mengisar

PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan kisar dengan manisan dan garam. Gaul sebati. Lumurkan pada daging lembu yang siap dipotong mengikut saiz membuat satay tadi.

Perapkan sekurang-kurangnya 2- 4 jam 3. Masukkan daging yang telah diperap tadi ke dalam kuali dan masak hingga agak empuk. Masukkan kentang dan lobak merah. T

ambah sedikit air supaya kentang dan lobak tadi cepat empuk. Bila daging, lobak merah dan kentang telah empuk, tutup api.


No comments:

Post a Comment