Sunday, December 03, 2017

RESEPI TAUHU CENDAWAN SHITAKE

TAUHU
Tauhu adalah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia dan Malaysia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Tauhu adalah kata pinjaman daripada bahasa Hokkien (Hanzi: 豆腐, hanyu pinyin: doufu) yang secara harfiahnya bermaksud "kacang soya yang ditapaikan". Tauhu pertama kali muncul di China sejak zaman Dinasti Han pada sekitar 2,200 tahun yang lalu. Penemunya Liu An (Hanzi: 劉安) yang merupakan seorang bangsawan, cucu kepada Maharaja Liu Bang, pengasas Dinasti Han.

RESEPI TAUHU CENDAWAN SHITAKE
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
1 ketul tahufu
3 cendawan shitake - hiris nipis
1 mangkuk kecil brokoli
1 cawan isi ayam - 1/2 cwn dihiris 
3 ulas bawang putih - dicincang
1 kiub ayam 
2 biji cili merah - potong kasar
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 1/2 cawan air
2 sudu besar minyak


PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, goreng tauhu yg telah di potong setebal 1/2 inci hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Masukkan pula bawang putih dan isi ayam, goreng hingga sedikit kekuningan.

Masukkan kiub ayam yg telah dilarutkan, kacau dan masukkan pula cendawan dan brokoli dan cili besar.

Kacau sehingga sayur dan cendawan berubah warna, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sentiasa sehingga kuah agak pekat. Hidang ketika panas 


No comments:

Post a Comment