Monday, December 04, 2017

RESEPI SOTONG BEREMPAH

REMPAH
Rempah ialah bahan perisa makanan yang terdiri daripada kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dan lain-lain. Ia kadangkala juga digunakan sebagai bahan pengawet yang dapat membunuh atau menyekat pertumbuhan bakteria.

Kebanyakan bahan ini juga digunakan untuk tujuan lain seperti perubatan, ritual agama, kosmetik, pewangi atau dimakan sebagai sayuran.

RESEPI SOTONG BEREMPAH
BAHAN BAHAN
500gm sotong
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 biji tomato ~ dihiris
1 tangkai daun kari
1 biji limau kasturi
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
Garam, gula
minyak

PROSES MASAK
Bersihkan sotong dan potong. Toskan. Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan yg dihiris hingga wangi dan kekuningan.

Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing. Masukkan paste rempah dan daun kari. Kacau.

Masukkan pula sos tiram, kicap dan tomato. Goreng lagi hingga pecah minyak atau garing.

Masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa.Masak hingga kuah menjadi sedikit kering dan bolehlah dipadamkan api.


Perahkan limau kasturi dan kacau rata. Angkat dan hidangkan panas panas.

No comments:

Post a Comment