Labu manis atau skuasy musim sejuk
atau labu musim sejuk adalah buah tahunan yang tumbuh musim panas yang mewakili
beberapa spesies skuasy dalam genus Cucurbita. Ia berbeza daripada labu musim
panas kerana ia dituai dan dimakan pada peringkat buah matang, apabila benih
dalam telah matang sepenuhnya dan kulitnya telah menjadi kulit keras. Pada
peringkat ini, kebanyakan jenis buah-buahan ini boleh disimpan untuk digunakan
semasa musim sejuk. Ia biasanya dimasak sebelum makan
RESEPI TUMIS LABU KUNING
BAHAN BAHAN
1 mangkuk labu kuning - potong dadu
1/2 genggam ikan bilis
3 biji bawang merah
seulas bawang putih
3 biji lada merah - dihiris
sedikit belacan
garam, gula dan perasa secukupnya
sedikit air
sedikit minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan
ikan bilis agak lumat ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan
bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama belacan. Masukkan cili merah yang telah
dihiris tadi. Kacau hingga pecah minyak.
Tambahkan garam, gula dan perasa
secukupnya. Kacau lagi. Masukkan labu kuning dan sedikit air. Kacau dan tutup
kuali seketika.
Bila labu kuning empuk bolehlah
ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment