Ayam
goreng ialah daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng
jeluk, digoreng kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air
daging sambil menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya
dan/atau dikupas kulitnya, atau sebaliknya.
Ayam
goreng paling banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah
kaedah penyediaan yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar
melalui minyak dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan
merendahkan suhu memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging
ayam sambil memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup.
AYAM GORENG
KUNYIT DAN KETUMBAR
4 keping
bahagian peha yam - dicincang
1 inci
halia
1 inci
kunyit hidup
3 ulas
bawang putih
sedikit
garam
1 sudu
kecil serbuk cukup rasa
1 sudu
besar ketumbar kisar
minyak
PROSES MASAK
Dalam
lesung batu, tumbuk halia, kunyit hidup dan bawang putih. Anggaran sebesar ibu
jari. Tumbuk lumat. Lumur bahan-bahan kisar bersama ketumbar kisar, garam dan
serbuk cukup rasa secara merata pada ayam yang dicincang. Perap selama 15-30
minit.
Panaskan
minyak dan goreng ayam hingga garing.
No comments:
Post a Comment