Monday, December 04, 2017

RESEPI SOTONG MASAK KICAP

Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.

RESEPI KICAP SOTONG MUDAH
BAHAN BAHAN
400gm gram sotong - siang dan bersihkan
1 biji bawang besar - hiris bulat
3 biji cili merah - hiris serong
2 biji cili hijau - hiris serong
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
1/2 sk serbuk cukup rasa Knorr
Kicap masin secukupnya
Gula secukup rasa

PROSES MASAK
Gaul sotong bersama sedikit garam, serbuk cukup rasa Knorr dan serbuk kunyit secara merata. Panaskan sedikit minyak dan tumis sotong tadi.

Tutup kuali dan biarkan air sotong kering. Hati-hati jangan sampai kering hangus pula. Bila air sotong sudah kering, masukkan air asam jawa. Kacau sebati, diikuti gula dan kicap masin secukupnya. Kacau sebati.

Masukkan hirisan lada hijau dan lada merah dan bawang besar Kacau lagi. Perlahankan api, tutup semula kuali dan bila lada dan bawang mula layu barulah boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment