Tuesday, December 05, 2017

RESEPI GULAI KUNING IKAN MERAH

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI KUNING IKAN MERAH
BAHAN BAHAN
500 gram ikan alu alu  dipotong-potong
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 cawan santan pekat
1 batang timun saiz besar dipotong ikut suka
10 biji lada hijau muda dibiarkan sebiji-sebiji
5 keping asam
garam

BAHAN KISAR
5 tangkai cili kering
7 biji bawang kecil
2 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan garam dan gula secukupnya dan gaul sebati.

Tambahkan dengan potongan ikan dan gaul sebati, masukkan air paras-paras ikan. Masak hingga kuah mendidih. Tambahkan santan pekat dan kacau lagi. Sekiranya kuah pekat boleh tambah sedikit air lagi.

Kacau sekejap-sekejap hingga kuah mendidih. Tambahkan dengan potongan timun dan cili hijau muda. Biarkan di atas api sebentar dan bolehlah dihidang.



No comments:

Post a Comment