Monday, December 04, 2017

RESEPI UDANG GORENG MENTEGA

MENTEGA
Mentega (yang berasal dari perkataan bahasa Portugis: manteiga) adalah produk tenusu dibuat daripada menggodak krim atau susu, sama ada segar atau yang ditapai. Mentega boleh digunakan sebagai sapuan dan perasa, selain dari penggunaan dalam masakan seperti membakar, membuat sos dan menggoreng. Mentega terdiri dari lemak mentega, air dan protein susu.

RESEPI UDANG GORENG MENTEGA
BAHAN BAHAN
500 gram udang harimau - siang, belah belakang, cuci bersih, toskan
4 biji telur saiz kecil
1/2 cawan susu segar
1 pokok daun ketumbar - hiris
7 biji cili api - hiris
secubit garam
sedikit mentega
sedikit minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
Goreng udang hingga bertukar warna dan ketepikan. Pukul telur dengan susu segar, ketepikan. Lebihan minyak tadi tambahkan dengan mentega.

Bila mentega mencair dan panas, tumiskan cili api dan daun ketumbar. Sepatutnya daun kari ya tapi sebab anak-anak tak suka daun kari saya tukar dengan daun ketumbar.
Masukkan udang, kacau sebati dan masukkan pula campuran telur dan susu. Kacau sebati. Biarkan seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment