MENTEGA
Mentega (yang berasal dari perkataan
bahasa Portugis: manteiga) adalah produk tenusu dibuat daripada menggodak krim
atau susu, sama ada segar atau yang ditapai. Mentega boleh digunakan sebagai
sapuan dan perasa, selain dari penggunaan dalam masakan seperti membakar,
membuat sos dan menggoreng. Mentega terdiri dari lemak mentega, air dan protein
susu.
RESEPI UDANG GORENG MENTEGA
500 gram udang harimau - siang, belah
belakang, cuci bersih, toskan
4 biji telur saiz kecil
1/2 cawan susu segar
1 pokok daun ketumbar - hiris
7 biji cili api - hiris
secubit garam
sedikit mentega
sedikit minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
Goreng udang hingga bertukar warna
dan ketepikan. Pukul telur dengan susu segar, ketepikan. Lebihan minyak tadi
tambahkan dengan mentega.
Bila mentega mencair dan panas,
tumiskan cili api dan daun ketumbar. Sepatutnya daun kari ya tapi sebab
anak-anak tak suka daun kari saya tukar dengan daun ketumbar.
Masukkan udang, kacau sebati dan
masukkan pula campuran telur dan susu. Kacau sebati. Biarkan seketika di atas
api dan bolehlah dihidangkan.
|
No comments:
Post a Comment