Wednesday, December 06, 2017

RESEPI IKAN SAPI SAPI MASAK ASAM PEDAS

ASAM PEDAS
Asam Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur

RESEPI IKAN SAPI MASAK ASAM PEDAS



BAHAN BAHAN
500gm kg Ikan Sapi sapi/ Bebaru
8 biji Cili Kering
4 ulas Bawang Merah
3 Bawang Putih
1 inci Halia
2 inci Kunyit
2 batang Serai
Asam Jawa
Garam Secukupnya
sedikit Daun Kesum

PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bahan yang dikisar (Cili kering, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit) bersama serai yang diketuk hingga garing.

Masukkan ikan dan biarkan seketika dengan api sederha. Masukkan air kemudian biarkan medidih.

Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Jangan masak terlalu lama kerana isi ikan ini sangat lembut takut nanti jadi hancur.

Akhir sekali, masukkan Daun Kesum. Matikan api. Angkat dan hidangakan.


No comments:

Post a Comment