Monday, November 27, 2017

RESEPI ASAM PEDAS DAGING

Asam Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur.


BAHAN BAHAN
300gm daging - potong  nipis, cuci & toskan
1 batang serai 
1 sudu asam jawa
1 cawan air - boleh ditambah jika suka kuah yg cair
Garam
Minyak

BAHAN KISAR
7 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 cawan cili kisar

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, masukkan serai. Masukkan pula cili kisar. Masak hingga pecah minyak atau cili masak secukupnya (cili klau dimasak dgn betul akan berbau).


Setelah cili cukup masak, masukkan daging dan asam. Tutup. Setelah daging empuk, perasakan dengan garam. Siap.

No comments:

Post a Comment