BAHAN BAHAN
500gm
daging
4
sudu besar rempah kerutuk
2
sudu cili giling
1/2
biji bawang besar
3
cawan santan pekat
2
sudu besar kicap pekat
1/2
keping gula melaka/manisan
2
sudu besar kerisik
BAHAN TUMIS
1Biji
bawang besar
1
inci halia
2
ulas bawang putih
1
batang kulit kayu manis
2
kuntum bunga lawang
3
kuntum bunga cengkih
3
biji buah pelaga
3
sudu besar minyak
PROSES PENYEDIAAN
Potong
daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
Kisar
bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
Panaskan
minyak dan Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi. Kemudian masukkan
campuran rempah tadi Masak sehingga pecah minyak
Masukkan
daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
Akhir
sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik.Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment