Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga
disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti
daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas
dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam
periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
RESEPI SUP TULANG
1 kg tulang lembu + daging tetel
Bawang merah - kisar
Bawang putih - kisar
Halia - kisar dan hiris
Sup bunjut ADABI
Bunga cengkih
bunga lawing
kulit kayu manis & buah pelaga
Perasa
Daun sup,daun bawang & bawang
goreng Air
PROSES MASAK
Masukkan semua bahan-bahan di atas
dalam periuk kecuali bahan-bahan utk ditabur dalam sup dan biarkan hingga
masak.
Bila dah masak,masukkan dlm mangkuk
dan tabur daun sup,daun bawang serta bawang goreng dalam sup tadi.
No comments:
Post a Comment