Tuesday, November 28, 2017

RESEPI SUP TULANG

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.

RESEPI SUP TULANG 

BAHAN BAHAN
1 kg tulang lembu + daging tetel
Bawang merah - kisar
Bawang putih  - kisar
Halia - kisar dan hiris
Sup bunjut ADABI
Bunga cengkih
bunga lawing
kulit kayu manis & buah pelaga
Perasa
Daun sup,daun bawang & bawang goreng Air

PROSES MASAK
Masukkan semua bahan-bahan di atas dalam periuk kecuali bahan-bahan utk ditabur dalam sup dan biarkan hingga masak.

Bila dah masak,masukkan dlm mangkuk dan tabur daun sup,daun bawang serta bawang goreng dalam sup tadi.

No comments:

Post a Comment