Sos asam manis
adalah saus yang berasal dari masakan Tionghoa, dibuat dari air, cuka, saus
tomat, gula, garam, dan tepung sebagai pengental yang dimasak di atas
penggorengan. Tepung yang digunakan untuk pengental umumnya tepung sagu atau
tepung kentang.
BAHAN BAHAN
2
ekor ikan Bawal - dibersihkan
2
biji cili capsicum
2
biji bawang merah
2
ulas bawang putih
1
biji bawang besar
2
cm halia
2
biji tomato
BAHAN
SOS
1 cawan air
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
PROSES MASAK
Ikan bawal
dibersihkan dan dikelar-kelar kemudian ltakkan garam dan kunyit.Goreng ikan
sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.
Panaskan 2 sudu
besar minyak dan tumis bawang merah/putih dan halia kacau sehingga naik bau
kemudian masukkan bawang besar kacau lagi sampai bawang menjadi layu.
Seterusnya masukkan sos cili , tomato , sos tiram , kicap , jus limau nipis dan
kacau lagi.
Masukkan air ,
garam , gula dan cili capsicum dan kacau lagi. Rasa la kuah jika ada bahan yang
kurang macam garam atau gula boleh ditambah lagi. Jika suka banyak kuah tambah
sedikit lagi air dan jika kuah agak cair boleh masukkan bancuhan 1 sudu tepung
jagung dicampur dengan sedikit air
Susun semua ikan
bawal yang digoreng tadi ke dalam mangkuk atau piring yang sesuai dan terus
tuangkan sos masam manis yang sudah masak ke atas ikan bawal
No comments:
Post a Comment