Monday, November 27, 2017

RESEPI BAWAL MASAK MASAM MANIS

Sos asam manis adalah saus yang berasal dari masakan Tionghoa, dibuat dari air, cuka, saus tomat, gula, garam, dan tepung sebagai pengental yang dimasak di atas penggorengan. Tepung yang digunakan untuk pengental umumnya tepung sagu atau tepung kentang.



BAHAN BAHAN
2 ekor ikan Bawal - dibersihkan
2 biji cili capsicum
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cm halia
2 biji tomato

BAHAN SOS
1 cawan air
5 sudu besar sos cili
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

PROSES MASAK
Ikan bawal dibersihkan dan dikelar-kelar kemudian ltakkan garam dan kunyit.Goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.

Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis bawang merah/putih dan halia kacau sehingga naik bau kemudian masukkan bawang besar kacau lagi sampai bawang menjadi layu. Seterusnya masukkan sos cili , tomato , sos tiram , kicap , jus limau nipis dan kacau lagi.

Masukkan air , garam , gula dan cili capsicum dan kacau lagi. Rasa la kuah jika ada bahan yang kurang macam garam atau gula boleh ditambah lagi. Jika suka banyak kuah tambah sedikit lagi air dan jika kuah agak cair boleh masukkan bancuhan 1 sudu tepung jagung dicampur dengan sedikit air


Susun semua ikan bawal yang digoreng tadi ke dalam mangkuk atau piring yang sesuai dan terus tuangkan sos masam manis yang sudah masak ke atas ikan bawal

No comments:

Post a Comment