Kari ialah nama
untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri
Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia
Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India
merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
BAHAN BAHAN
1/2
ekor ayam - potong 8
1
bungkus kecil sebuk kari - dibancuh dgn sdikit air
Rempah
tumis 3 bersaudara - bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih
1
batang serai - diketuk
1
cawan air
5
s/b minyak
Garam
BAHAN KISAR
2
biji bawang besar
4
ulas bawang putih
1
inci halia
8
biji cili api
PROSES PENYEDIAAN
Tumis serai, rempah
tumis hingga naik bau. Masukkan serbuk kari. Masak hingga pecah minyak.
Masukkan ayam &
air. Masak hingga kuah pekat. Boleh dihidang dengan nasi putih atau nasi
tomato.
No comments:
Post a Comment