Monday, November 27, 2017

RESEPI SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.

BAHAN BAHAN
10 biji telur puyuh rebus yang telah dibersihkan dan buka kulit
1 biji bawang besar - potong bulat
1/2 cawan ikan bilis - basuh dan toskan
1 keping asam
Garam
Gula
Minyak

BAHAN DIKISAR
15 tangkai cili kering
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga masak.

Masukkan bawang besar, ikan bilis, asam keping dan perasakan dgn garam dan gula. Biar hingga bawang layu/lembut.


Masukkan pula telur puyuh dan kacau sebati. 

No comments:

Post a Comment