Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang
mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini
terkenal di negara rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei
dan Singapura.
Masak lemak ialah
sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini
merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan
dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah
pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam
masakan.
BAHAN BAHAN
1
kilo lala
3
cawan santan pekat
1
batang serai-dititik
Garam
secukup rasa
BAHAN DIKISAR
5
biji cili api
3
cm kunyit hidup
PROSES PENYEDIAAN
Satukan
santan dan bahan ditumbuk lumat kedalam periuk, masakkan kuah sampai hampir
mendidih.
Kemudian
masukkan lala yang sudah dibersih, serai, garam dan kacau semua bahan.
Sekali-sekala kacau lala supaya kuah tak pecah minyak , bila lala dah masak boleh
la ditutup api dapur.
No comments:
Post a Comment