Sayur adalah
merujuk kepada sebarang tumbuhan atau bahagian tumbuhan yan dimakan secara
mentah atau setelah dimasak, sebagai ulam, salad atau lauk, bukan pencuci
mulut, dan bukan makanan ruji atau snek.
Sayur boleh dibahagikan kepada beberapa
kumpulan iaitu jenis daun, buah dan ubi. Terdapat lebih daripada 50 jenis sayur
ditanam di Semenanjung Malaysia sama ada di dataran tanah rendah atau di
dataran tanah tinggi. Lebih kurang 20 jenis sayur yang penting dan banyak
ditanam oleh petani Malaysia berdasarkan nilai komersial yang ada.
BAHAN BAHAN
4 ekor sotong
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap
1 batang carrot
yang kecil
Segenggam kacang
panjang
Sedikit bunga kobis
PROSES MASAK
Kupas semua bawang dan di mayang halus, potong
sayur.Bersihkan sotong dan potong nipis-nipis.
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang ,
goreng sehingga bawang menjadi layu kemudian masukkan sotong dan kacau sampai
sotong masak.
Masukkan sos tiram, kicap dan sayur carrot serta terus megacau.Masukkan sedikit air kemudian
masukkan sayur kacang panjang dan bunga kobis serta sedikir garam jika masih
kurang masin,Terus mengacau lagi sampai la sayur masak.
No comments:
Post a Comment