Monday, November 27, 2017

RESEPI AYAM GORENG JAWA

Ayam goreng ialah daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas kulitnya, atau sebaliknya.

Ayam goreng paling banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup.

BAHAN BAHAN
1 ekor ayam dibersih dan dipotong ikut suka
 santan diperah drp 1 biji kelapa parut
air asam jawa secukupnya
garam
minyak masak untuk menggoreng terendam
air

BAHAN DIKISAR
4 tangkai cili merah
2 sudu teh ketumbar biji
2 biji buah keras
10 ulas bawang merah
1 batang serai-hiris halus
2.5cm lengkuas 2.5cm kunyit hidup
2 sudu teh gula melaka parut@gula perang

PROSES PENYEDIAAN
Gaul ayam dengan bahan kisar dan semua bahan lain kecuali minyak masak. Renihkan di atas api sederhana hingga ayam empuk dan kuah pekat. Angkat dari api dan asingkan ayam dan kuahnya.


Panaskan minyak dan goreng terendam ayam hingga kuning keemasan. Toskan. Hidang ayam goreng dengan kuah selebihnya.

No comments:

Post a Comment