Sawi atau kai choy merupakan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai
sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan. Sawi banyak terjual di pasar-pasar
termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Ia banyak ditanam di kebun-kebun sayur
dan di perkarangan rumah dan popular digunakan dalam masakan harian. Rasa sawi
adalah lemak manis dan sedikit pahit. Ia bersifat panas dan kering serta rangup
apabila dimakan.
Sawi boleh dimakan bagi merawat penyakit sembelit, buasir, pencernaan
bermasalah, kegemukan, dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh dimakan bagi
meningkatkan selera makan, mendapat kesan awet muda dan sebagai antioksidan.
SAYUR SAWI GORENG IKAN MASIN
BAHAN BAHAN
Sayur sawi 1 ikat - cuci dan toskan
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 tangkai cili merah - hiris nipis
Ikan tenggiri masin (isi) - goreng
dan hancurkan sedikit
1 sudu teh sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bawang
putih hingga naik bau.
Masukkan isi ikan masin,cili merah
dan air.Kacau seketika. Masukkan sos tiram dan bahan perasa.Biarkan hingga
mendidih.
Akhir sekali,masukkan sawi dan segera
tutup api dapur.Kacau seketika. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment