Tuesday, November 28, 2017

RESEPI SAYUR SAWI GORENG IKAN MASIN

Sawi atau kai choy merupakan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan. Sawi banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Ia banyak ditanam di kebun-kebun sayur dan di perkarangan rumah dan popular digunakan dalam masakan harian. Rasa sawi adalah lemak manis dan sedikit pahit. Ia bersifat panas dan kering serta rangup apabila dimakan.

Sawi boleh dimakan bagi merawat penyakit sembelit, buasir, pencernaan bermasalah, kegemukan, dan tekanan darah tinggi. Ia juga boleh dimakan bagi meningkatkan selera makan, mendapat kesan awet muda dan sebagai antioksidan.

SAYUR SAWI GORENG IKAN MASIN
BAHAN BAHAN
Sayur  sawi 1 ikat - cuci dan toskan
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 tangkai cili merah - hiris nipis
Ikan tenggiri masin (isi) - goreng dan hancurkan sedikit
1 sudu teh sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.

Masukkan isi ikan masin,cili merah dan air.Kacau seketika. Masukkan sos tiram dan bahan perasa.Biarkan hingga mendidih.

Akhir sekali,masukkan sawi dan segera tutup api dapur.Kacau seketika. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment