Kari ialah nama
untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri
Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia
Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India
merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh
penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian,
hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian
dalam bahasa asli masing-masing di sana.
BAHAN BAHAN
1 kilo ikan jenahak
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1 sudu besar cili
kering kisar
1 sudu asam jawa
segera
1/2 sudu halba
campur
1 peket rempah kari
ikan
5 cawan santan
pekat
8 biji kacang bendi
Garam secukup rasa
PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang ,
halba campur dan daun kari sehingga naik bau. Sentiasa kacau semua bahan supaya
layu sekata dan tidak menjadi hangit.
Letakkan rempah kari di dalam mangkuk kecil dan
campurkan sedikit air kemudian tumis di dalam periuk kemudian masukkan cili
serta asam jawa . Rempah kari mesti sentiasa dikacau supaya tidak menjadi
hangit. Biarkan rempah masak dan terbit minyak.
Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan semua
santan tadi dan kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Biar mendidih sedikit
dan boleh la dimasukkan semua ikan jenahak tadi dan garam kemudian kacau dan
biarkan seketika sehingga kuah mendidih. Jika kuah terlalu pekat boleh ditambah
sedikit air. Rasa garam dan masam kuah supaya sesuai dengan selera.
Bila ikan sudah masak boleh la dimasukkan semua
kacang bendi dan kacau supaya semua bahan menjadi mesra dengan kuah kari dan
biarkan seketika dan terus tutup api dapur.Tutup periuk dengan tudung periuk
supaya kacang bendi terus masak didalam wap panas kuah kari.
Saya suka masak kacang bendi begini supaya tidak menjadi terlalu masak dan kacang bendi boleh menjadi lembek.
Saya suka masak kacang bendi begini supaya tidak menjadi terlalu masak dan kacang bendi boleh menjadi lembek.
No comments:
Post a Comment