Sup adalah makanan
cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk),
yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan
stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan
bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak,
membentuk air rebusan atau kaldu.
BAHAN BAHAN
1
biji petola
1
batang carrot
50
grm bunga kobis
1
peket suhun+fuchuk- direndam sampai kembang
Garam
secukup rasa
BAHAN DITUMBUK
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
PROSES MASAK
Bersihkan petola , carrot, bunga kubis . Kupas kulit
sayur petola dan potong ikut pada citarasa kita la.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan ditumbuk
sampai wangi dan terus masukkan 2 cawan air
Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih , kemudian
masukkan carrot dulu dan kacau.Lepas 2 minit baru dimasukkan bunga kobis dan
petola serta suhun+fhucuk.
Kacau lagi dan masukkan garam , biarkan semua sayur
masak dan empuk tapi jangan masak terlalu lama nanti sayur jadi lembik dan tak
sedap pulak.
No comments:
Post a Comment