Monday, November 27, 2017

RESEPI PETOLA MASK SUP AIR

Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.

BAHAN BAHAN
1 biji petola
1 batang carrot
50 grm bunga kobis
1 peket suhun+fuchuk- direndam sampai kembang
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis

PROSES MASAK
Bersihkan petola , carrot, bunga kubis . Kupas kulit sayur petola dan potong ikut pada citarasa kita la.

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi dan terus masukkan 2 cawan air

Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih , kemudian masukkan carrot dulu dan kacau.Lepas 2 minit baru dimasukkan bunga kobis dan petola serta suhun+fhucuk.


Kacau lagi dan masukkan garam , biarkan semua sayur masak dan empuk tapi jangan masak terlalu lama nanti sayur jadi lembik dan tak sedap pulak.

No comments:

Post a Comment