Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang
dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka
dan belacan. Sambal ialah salah
satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan
sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN BAHAN
400gm
udang sederhana saiz dibuang kepala dan ekornya
1
batang serai dititik
Sedikit
air asam jawa
Sedikit
belacan
Garam
dan gula secukup rasa
BAHAN DIKISAR
8
biji cili kering
1
labu bawang besar
3
ulas bawang putih
5
ulas bawang merah
1
inci halia
1
inci lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
Bila sambal dah
pecah minyak baru la boleh dimasukkan udang dan kacau rata.
Bila
dah agak masak masukkan garam, gula dan akhir sekali curahkan air asam jawa.
Kacau sekejap semua bahan dan boleh la ditutup api dapur.
No comments:
Post a Comment