Monday, November 27, 2017

RESEPI TUMIS IKAN MASIN CILI API

Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk.

Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.

RESEPI TUMIS IKAN MASIN CILI API

BAHAN BAHAN
2- 3  keping ikan gelama masin
1 biji bawang besar - dipotong bulat
8 biji cili api - dipotong nipis
2 biji limau nipis
1 sudu besar minyak masak

PROSES MASAK
Panaskan minyak. Goreng ikan masin hingga garing bersama bawang besar. Masukkan cili api. Kacau lagi.


Akhir sekali, perah jus limau, kacau rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment