Penumisan adalah
teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas
tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya
disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak
dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk.
Penumisan biasanya
dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari
minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air,
kaldu, atau santan.
RESEPI TUMIS IKAN MASIN
CILI API
BAHAN BAHAN
2-
3 keping ikan gelama masin
1
biji bawang besar - dipotong bulat
8
biji cili api - dipotong nipis
2
biji limau nipis
1
sudu besar minyak masak
PROSES MASAK
Panaskan
minyak. Goreng ikan masin hingga garing bersama bawang besar. Masukkan cili
api. Kacau lagi.
Akhir sekali, perah jus limau, kacau rata dan angkat.
No comments:
Post a Comment