Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan. Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas
BAHAN BAHAN
1 kilo daging lembu
4 cawan santan
pekat
6 biji ubi
kentang-dikupas kulit dan dibelah 4
6 batang serai-
dititik
BAHAN
DIKISAR
10 biji cili api
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa
PROSES
PENYEDIAAN
Potong
daging pada saiz yang sesuai dan bersihkan serta terus dimasukkan ke dalam
periuk yang sesuai
Masukkan
semua bahan tumbuk dan serai yang dititik . Masukkan juga semua santan ,
sekeping asam keping
Letak
di atas api dapur dan masak sehingga daging empuk dan boleh la dirasa garam
jika kurang tambah lagi mengikut cita rasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment