Monday, November 27, 2017

RESEPI TUMIS KACANG PANJANG DAN HATI



Menumis, yaitu memasak dengan menggunakan sedikit minyak olahan dan ditambah sedikit cairan sehingga sedikit berkuah/basah.

BAHAN BAHAN
1 cekak kacang panjang
1 batang carrot
4- 5 ketul hati ayam
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan- kalau tak de pun boleh
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Potong kacang panjang dan carrot, kupas semua bawang dan dimayang halus . Bersihkan hati ayam ini dan potong kecil kalau ada bahagian ayam macam tengkok boleh di campur sama.

Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , kacau dan biar smapai bawang ni layu. Terus masukkan semua hati ayam dan kacau lagi biar hati ayam ni masak dan sedikit garing.


Masukkan sos tiram dan semua sayur , masukkan minyak bijan sera garam secukup rasa. Kalau agak kering masukkan sedikit saja air.Terus kacau sampai la sayur menjadi layu dan masak

No comments:

Post a Comment