Menumis, yaitu
memasak dengan menggunakan sedikit minyak olahan dan ditambah sedikit cairan
sehingga sedikit berkuah/basah.
BAHAN BAHAN
1
cekak kacang panjang
1
batang carrot
4-
5 ketul hati ayam
2
biji bawang merah
2
ulas bawang putih
3
sudu besar sos tiram
1
sudu kecil minyak bijan- kalau tak de pun boleh
Garam
secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Potong
kacang panjang dan carrot, kupas semua bawang dan dimayang halus . Bersihkan
hati ayam ini dan potong kecil kalau ada bahagian ayam macam tengkok boleh di
campur sama.
Panaskan
sedikit minyak dan tumis semua bawang , kacau dan biar smapai bawang ni layu. Terus
masukkan semua hati ayam dan kacau lagi biar hati ayam ni masak dan sedikit
garing.
Masukkan
sos tiram dan semua sayur , masukkan minyak bijan sera garam secukup rasa.
Kalau agak kering masukkan sedikit saja air.Terus kacau sampai la sayur menjadi
layu dan masak
No comments:
Post a Comment