Menumis, yaitu
memasak dengan menggunakan sedikit minyak olahan dan ditambah sedikit cairan
sehingga sedikit berkuah/basah.
BAHAN BAHAN
300
grm buncis
1
batang carrot
2
ekor sotong yang besar
2
biji bawang kecil
3
ulas bawang putih
2
sudu sos tiram
Garam
secukup rasa
BAHAN DIKISAR
10
biji cili api
4
cm kunyit hidup
2
biji bawang merah
PROSES PENYEDIAAN
Kupas
semua bawang dan dimayang halus , potong sayur buncis dan carrot.
Bersihkan
sotong dan potong nipis-nipis. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis
semua bawang biar sampai layu.
Masukkan
sotong, sos tiram dan carrot, kacau sampai sotong separuh masak dan masukkan
buncis dan garam.
Terus
kacau supaya semua bahan mesra dan tutup api bila sayur buncis masak.
No comments:
Post a Comment