Spaghetti (Itali: [spaˈɡetti]) adalah pasta yang panjang, nipis, silinder, pejal. Seperti pasta lain, spaghetti diperbuat daripada gilingan gandum dan air. Spaghetti Itali diperbuat daripada semolina gandum durum, tetapi di tempat lain ia boleh dibuat dengan tepung jenis lain. Pada asalnya, spaghetti adalah sangat panjang, tetapi jenis lebih pendek semakin popular pada separuh akhir abad ke-20 dan kini spaghetti paling biasa didapati dalam 25–30 cm (10–12 in) panjang. Pelbagai menu hidangan pasta berdasarkannya.
BAHAN BAHAN
1 spaghetti - rebus
sampai lembut
500 grm udang
300 grm sotong
5 biji cili merah
1 labu bawang putih
1 kiub pati ayam
1 jambak daun
pasley
Garam dan lada
sulah secukup rasa
PROSES
PENYEDIAAN
Rebus
spaghetti sampai lembut dan ketepikan dulu . Masa merebus pastikan air mendidih
dan boleh di letak sedikit garam didalam air rebusan supaya spahetti tak melekat
masa prose merebus ini.
Bersihkan
semua udang dan kupas kulit , sotong dibersihkan dan dipotong kecil . Kupas
semua bawang putih dan di mayang halus-halus , semua cili di buang biji dan di
cincang halus-halus juga kalau suka pedas boleh la dibiarkan biji cili tak yah
buang.
Panaskan sedikit
minyak dan tumis bawang putih dan biarkan sampai layu kemudian masukkan semua
cili dan gerang semua bahan ini sampai garing .
Masukkan semua
udang dan sotong sampai masak dan boleh la terus masuk semua spaghetti dan kiub
pati ayam yg di hancurkan serta garam dan serbuk lada sulah / lada hitam
secukup rasa dan akhir sekali daun pasley yang diracik halus tadi . Kacau
sampai semua bahan sekata dan masak .
No comments:
Post a Comment