Penumisan adalah
teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas
tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya
disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak
dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk.
Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan
mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah
banyak, seperti air, kaldu, atau santan.
BAHAN BAHAN
200
gm taugeh
1
ikat kuchai
2
biji tauhu
1oo
gm udang kertas yg kecil sekali
2
biji bawang merah
2ulas
bawang putih
2
sudu sos tiram
3
sudu kicap-boleh tambah lagi
Garam
secukup rasa
Air
secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan taugeh
dan potong kuchai, kupas semua bawang dan dimayang halus. Udang di bersihkan
dan buang ekor dan kepalanya.
Panaskan sedikit
minyak dalam kuali, tumis semua bawang dan kacau biar smapai layu kemudian
masukkan udang dan kacau lagi bagi udang masak.
Masukkan sos tiram
dan terus masukkan semua sayur dan kicap sekali. Kacau lagi dan masukkan garam
secukup rasa dan masukkan sedikit air. Bila sayur dah layu boleh la ditutup api
dapur.
No comments:
Post a Comment