Monday, November 27, 2017

RESEPI TAUGEH TUMIS

Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.


BAHAN BAHAN
200 gm taugeh
1 ikat kuchai
2 biji tauhu
1oo gm udang kertas yg kecil sekali
2 biji bawang merah
2ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
3 sudu kicap-boleh tambah lagi
Garam secukup rasa
Air secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan taugeh dan potong kuchai, kupas semua bawang dan dimayang halus. Udang di bersihkan dan buang ekor dan kepalanya.

Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis semua bawang dan kacau biar smapai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi bagi udang masak.


Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua sayur dan kicap sekali. Kacau lagi dan masukkan garam secukup rasa dan masukkan sedikit air. Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment