Monday, November 27, 2017

RESEPI IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK

Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.

Masak lemak ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam masakan.


BAHAN BAHAN
1 kilo ikan keli salai
5 cawan santan pekat
3 batang serai (dititik)-kalau tak letak pun boleh
2 keping asam keping
2 biji tomato

BAHAN DITUMBUK
10 biji cili api
4 cm kunyit hidup
garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Satukan santan pekat dengan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan biarkan kuah mendidih. Kacau kuah santan supaya tak pecah lemak kemudian masukkan asam keping dan kacau lagi


Bila kuah dah mendidih masukkan ikan salai, biarkan ikan keli menjadi lembut serta boleh la dimasukkan tomato yang dah di belah 2 tadi, biar tomato layu sikit dan boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment