Rebusan adalah
gabungan bahan-bahan makanan pepejal yang telah dimasak dengan cair dan
disajikan dalam kuah yang dihasilkan. Bahan-bahan dalam rebus boleh termasuk
gabungan sayur-sayuran (seperti lobak, kentang, bawang, kacang, lada dan
tomato) atau daging, terutama daging yang sukar untuk memasak lambat, seperti
daging lembu. Ayam, sosis, dan makanan laut juga digunakan. Walaupun air boleh
digunakan sebagai cecair memasak rebus, wain, stok, dan bir juga biasa. Perasa
dan perasa juga boleh ditambah. Stew biasanya dimasak pada suhu yang agak
rendah (dipanggang, tidak direbus), yang membolehkan perisa bercampur.
BAHAN BAHAN
1
ekor ayam-dipotong
6
biji bawang besar
1
labu bawang putih
8
biji ubi kentang
2
biji karot
2-3
cawan air
1
biji kiub ayam
2
sudu besar tepung jagung
3
sudu besar serbuk BISTO
Garam
n serbuk lada hitam secukup rasa
BAHAN KISAR
2
biji bawang besar
4
ulas bawang putih
1
inci halia
8
biji cili api
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan
ayam dan gaul dengan sediki garam kemudian goreng ayam sampai kekuningan.
Kupas
semua bawang dan di mayang nipis-nipis , semua ubi kentang juga di kupas kulit
dan dipotong kecil-kecil, kikis kulit carrot dan dipotong menyerong
tebal-tebal.
Panaskan
sedikit minyak dan tumis semua bawang, biarkan bawang ini masak dan menjadi
kekuningan. Terus masukkan semua air dan ubi kentang serta carrot kemudian
kacau , biarkan kuah mendidih dan sampai ubi kentang menjadi empuk
Masukkan
kiub ayam, lada hitam dan semua ayam yang telah di goreng tadi. Bancuh serbuk
BISTO dengan sedikit air, kemudian tuang ke dalam stew tadi kacau semua bahan.
Bancuh pula tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam stew serta kacau stew supaya semua bahan menjadi sekata .
Kuah stew akan menjadi pekat dan rasa garam jika kurang masin tambah la garam lagi. Biar kuah mendidih selama 3-5 minit lagi dan boleh la ditutp api dapur.
Bancuh pula tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam stew serta kacau stew supaya semua bahan menjadi sekata .
Kuah stew akan menjadi pekat dan rasa garam jika kurang masin tambah la garam lagi. Biar kuah mendidih selama 3-5 minit lagi dan boleh la ditutp api dapur.
No comments:
Post a Comment