Tuesday, November 28, 2017

RESEPI MASAK LEMAK TEMPOYAK REBUNG



Rebung buluh merujuk kepada pucuk buluh yang muda dan masih lembut, terutamanya dari spesies Bambusa vulgaris dan Phyllostachys edulis. Di Asia, ia biasanya ambil dan dipotong untuk dimasak sebagai lauk, contohnya gulai rebung dan sayur lodeh.


BAHAN BAHAN
2 bungkus rebung - beli yg dah siap disagat
15 tangkai daun geti
300ml santan pekat
Perencah - ikan bilis
Air - ikut kepekatan yg dikehendaki
Perasa

BAHAN KISAR
10 tangkai cili api
2 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
1 sudu teh serbuk kunyit

PROSES MASAK
Rebung direbus lebih kurang 30 minit.Toskan.

Daun geti diasingkan dari tangkainya,dicuci dan toskan.
Ketepikan.

Satukan bahan-bahan yang dikisar,rebung,perencah dan air dalam periuk.Biarkan hingga mendidih.
Masukkan santan dan bahan perasa. Kacau seketika.

Akhir sekali,masukkan tempoyak dan daun geti.Biarkan mendidih.

Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment