Rebung buluh merujuk kepada pucuk buluh yang muda dan masih lembut,
terutamanya dari spesies Bambusa vulgaris dan Phyllostachys edulis. Di Asia, ia
biasanya ambil dan dipotong untuk dimasak sebagai lauk, contohnya gulai rebung
dan sayur lodeh.
BAHAN BAHAN
2 bungkus rebung - beli yg dah siap disagat
15 tangkai daun geti
300ml santan pekat
Perencah - ikan bilis
Air - ikut kepekatan yg dikehendaki
Perasa
BAHAN KISAR
10 tangkai cili api
2 tangkai cili merah
1 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
1 sudu teh serbuk kunyit
PROSES MASAK
Rebung direbus lebih kurang 30
minit.Toskan.
Daun geti diasingkan dari
tangkainya,dicuci dan toskan.
Ketepikan.
Satukan bahan-bahan yang
dikisar,rebung,perencah dan air dalam periuk.Biarkan hingga mendidih.
Masukkan santan dan bahan perasa. Kacau
seketika.
Akhir sekali,masukkan tempoyak dan
daun geti.Biarkan mendidih.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment