Masak lemak ialah
sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam
pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara
iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura. Masak lemak ialah
sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini
merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan
dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah
pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam
masakan.
Label
- BISKUT
- IKLAN
- KUIH MUIH
- MAKANAN ARAB
- MAKANAN BARAT
- MAKANAN KANAK KANAK
- MASAKAN MELAYU
- MASAKAN SABAHAN
- MASAKAN SARAWAK
- MINUMAN
- MNUMAN
- PENCUCI MULUT
- RESEP MAKANAN INDONESIA
- RESEPI AYAM
- RESEPI BRUNEI / KADAYAN
- RESEPI DAGING
- RESEPI DURIAN
- RESEPI IKAN
- RESEPI JERUK
- RESEPI KEK
- RESEPI KERABU
- RESEPI KEREPEK
- RESEPI KETAM
- RESEPI MAKANAN EKSOTIK
- RESEPI MAKANAN JEPUN
- RESEPI MI
- RESEPI NASI
- RESEPI SAMBAL
- RESEPI SAYURAN
- RESEPI SOTONG
- RESEPI SUP
- RESEPI TELUR
- RESEPI UDANG
- ROTI
- SARAPAN PAGI
- SIPUT / BERCENGKERANG
- UMUM
No comments:
Post a Comment