Thursday, November 16, 2017

CUCUR IKAN BILIS

Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi.

Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.

CUCUR  IKAN BILIS
Jemput bilis atau juga dikenali sebagai cucur bilis, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Jemput bilis mendapat nama kerana bahan perisa tambahan yang dicampurkan bersama tepung gandum tersebut iaitu ikan bilis kering. Ia dikenali sebagai jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.


BAHAN BAHAN
Tepung gandum
Bawang besar potong dadu
Ikan bilis I Ditumbuk halus
Garam secukup rasa
Sedikit lobak merah
Sedikit daun sup
Air panas mendidih secukupnya

PROSES MASAK
Gaulkan tepung gandum bersama bawang, ikan bilis, lobak merah serta daun sup.

Apabila tepung dan bahan-bahan lain sudah digaul rata, tolakkan sedikit tepung di tepi bekas. Buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepung. Lebih elok menggunakan bekas yang besar.

Tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Apabila tepung masak dan pekat tolak ketepi dan gaul lagi bahagian tepung yang belum digaulkan. Buat bahagian demi bahagian.

Apabila semua tepung dah digaulkan dengan air panas, keadaan tepung akan menjadi seperti doh. Pastikan gaul tepung ini dengan menggunakan sudu.

Setelah doh agak sejuk sedikit, basahkan tapak tangan dengan air bersih dan boleh bulat-bulatkan doh seperti di dalam gambar. Ikut kesesuaian nak buat saiz apa. 

Goreng seperti biasa dan selalu balikkan cucur sehingga garing sekata.

No comments:

Post a Comment