Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang
dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka
dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan
Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari
berbagai-bagai daerah.
RESEPI IKAN BAWAL SAMBAL HIJAU
1 ekor ikan bawal hitam
10 biji cili padi hijau
2 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 biji tomato hijau
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
i sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak
CARA MEMASAK
Ikan dibuang perut dan dibersihkan. Perap ikan dengan jus limau selama 1
jam. Kemudian bilas dengan air. Toskan
Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan
garam. Perap selama setengah jam. Kemudian goreng ikan hingga garing. Ketepikan
Tumbuk cili padi, cili hijau, cili merah,
bawang putih, tomato dan garam secara kasar.
Panaskan 5 sudu besar minyak dalam
kuali. Tumiskan bahan yang ditumbuk
hingga masak dan pecah minyak.
Tuang sambal hijau di atas ikan sewaktu
menghidang.
No comments:
Post a Comment