Monday, November 13, 2017

RESEPI JAGUNG MASAK SUSU

Jagung (bahasa Inggeris: maize) merupakan bijirin makanan ruji dari Mesoamerica, spesies Zea mays ssp. mays. Jagung merupakan tanaman yang ditanam berasal dari teosinte Zea mays ssp. parviglumis, tumbuhan asal di sungai Balsas Lembah di Mexico selatan, dengan sehingga 12% bahan genetik didapati daripada Zea mays ssp. mexicana melalui introgresi. Istilah "teosinte" digunakan untuk menggambarkan semua spesies dalam genus Zea, kecuali Zea mays ssp. mays. Pendapat yang menyatakan bahawa genus Tripsacum yang berkait dengan asal tumbuhan jagung telah dinafikan dengan analisa genetik moden.

RESEPI JAGUNG MASAK SUSU

BAHAN-BAHAN
Jagung 5 - 6  ketul – potong dua atau 3 ikut saiz jagung
Susu segar 1 cawan (guna susu cair lagi sedap)
Air secukupnya
Butter 3 sudu besar
Garam secubit
Gula 5 sudu besar

PROSES MASAK
Rebus semua sekali sampai masak. Siap. Boleh dimakan. 

No comments:

Post a Comment