Thursday, November 16, 2017

RESEPI KUPANG GORENG KUNYIT

Kupang atau lebih dikenali sebagai siput sudu banyak diternak oleh pengusaha di negeri Johor dan Negeri Johor merupakan negeri pengeluar kupang terbesar di Malaysia. Penternakan kupang banyak dilakukan di kawasan perairan Selat Tebrau terutama di kawasan Senibong, Johor Bharu dan ia juga pernah diternak di kawasan Sungai Rambai, Melaka disekitar tahun 1980-an.

Ianya juga boleh mendatangkan sumber pendapatan yang lumayan kepada pengusaha. Permintaan yang tinggi terhadap siput sudu atau kupang ini datang dari pengusaha makanan laut. Ini kerana rasa kupang yang enak serta bau aroma yang membangkitkan selera pengemar makanan laut. Juadah kupang bakar atau kupang tumis berlada menjadi pilihan pengemar. Ini adalah kerana setelah kupang dimasak, isi kupang berasa lebih manis, mempunyai isi lembut dan sesuai dinikmati bersama nasi panas.
BAHAN BAHAN
500 gm kupang yg dah di kopek
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam(utk gaul bersama kupang)
2 biji kentang (kupas kulitnya dan potong serong)

BAHAN HIRIS
1 biji bawang besar, dihiris
2 biji bawang putih, dihiris halus
1 inci halia, di hiris halus
5 btng lada hijau, dihiris serong
garam dan gula secukup rasa

PROSES MASAK
Bersihkan kupang, cuci dan toskan. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, perap sekurang kurangya 20 minit

Panaskan minyak di kuali. Goreng kentang yg di potong serong tadi.gaulkan dan biarkan sedikit empuk.

Setelah empuk, masukkan kupang yang di perap tadi dan gaul sebati

Masukkan hirisan bawang besar, bwng putih, hirisan halia dan hirisan lada hijau . Gaul hingga sebati dan tutup kuali sebentar.Perasakan garam dan gula.

Setelah siap angkat dan hidangkan. Sedap di makan bersama nasi putih hangat.

No comments:

Post a Comment