Mi rebus
atau mee rebus adalah sebuah hidangan mi yang masyhur di Indonesia, Malaysia,
dan Singapura. Hidangan ini
diperbuat dari mi telur kuning, yang juga digunakan dalam mi Hokkien, dengan
kuah yang agak pedas manis. Kuah diperbuat dari keledek, serbuk kari, air,
kacang soya masin, udang kering, dan kacang tanah. Hidangan ini dihiasi dengan
telur rebus, limau kasturi atau limau nipis, daun bawang, daun sup, cili hijau,
tauhu goreng, bawang goreng dan taugeh. Sesetengah tempat makan, gerai atau
warung, ada menghidangnya dengan hirisan daging lembu, walaupun jarang terdapat
di pusat penjaja. Selain itu,ada yang menambah kicap pekat pada mi apabila
dihidang. Hidangan ini juga datang dengan sate.
Dahulu, mi
rebus dijual oleh penjaja bergerak dengan menggunakan kandar. Satu bakul
mengandungi dapur dan periuk air masak, dan yang lain ramuan untuk hidangan. Di
sesetengah kawasan yang lain dan dipengaruhi budaya tempatan, suatu variasi
mirip mi rebus digelar Mi Jawa
RESEPI
MEE REBUS / MEE JAWA
1 kg mee
kuning
150 g
taugeh, buang ekor
4- 5 biji
telur rebus, kupas dan belah 2
6 biji limau
kasturi, belah 2
Bawang
goreng secukupnya
Kuah mee
rebus*
BAHAN YANG
DIHIRIS/ DIBELAH
2 biji cili
hijau
1 biji cili
merah
1 pokok daun
sup
1 pokok daun
bawang
2 keping
tauhu, goreng terendam, hiris nipis
4- 5 biji
telur rebus, kupas dan belah 2
6 biji limau
kasturi, belah 2
BAHAN KUAH
1/4 cawan
minyak masak
2 camca
besar rempah kari daging
500gm daging
lembu
5 - 6 cawan
air
500 g
keledek
1 cm
lengkuas, dititik
1 biji
tomato - belah 4
Garam dan
gula secukup rasa
BAHAN YANG KISAR/
TUMBUK HALUS
7 biji
bawang merah kecil
3 ulas
bawang putih
1 cm halia
2 1/2 camca
besar tauco, tumbuk lumat
1/3 cawan
kacang tanah, goreng x minyak dan kisar halus
PROSES MASAK
UNTUK KUAH MEE REBUS :-
Daging
dihiris nipis dan rebus hingga lembut.
Keledek
direbus hingga lembut dan kisar halus.
Panaskan
minyak, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah taucho dan rempah kari,
kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu.
Masukkan
daging , air, keledek dan lengkuas. Masak perlahan selama 20 minit.
Tambah
kacang tanah kisar dan tomato, perasakan dengan garam dan gula.
Masak hingga
kuah pekat.
PENYEDIAAN
MEE REBUS :-
Celur mee
dan taugeh mengikut kuantiti yang diperlukan.
Letak dalam
bekas sesuai. Kacau kuah dan tuang atas mee.
Letak telur
rebus dan taburkan cili hijau/merah, tauhu,
hirisan daun
sup/daun bawang, bawang goreng
Perahan Jus limau untuk enambah keenakan
No comments:
Post a Comment