Kuih bingka atau
di pantai timur dikenali sebagai bengkang ubi kayu, merupakan sejenis kuih
bingka yang diperbuat dari ubi kayu. Kuih tradisi ini menggunakan bahan
tempatan sepenuhnya. Kuih ini menggunakan ubi kayu yang telah disagat dicampur
dengan sagu ubi kayu, dan tidak memerlukan bahan asing seperti tepung gandum
sedikitpun
RESEPI BINGKA PISANG
BAHAN BAHAN
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di
lenyek kasar
sedikit garam
BAHAN KISAR
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula pasir
1 cwn santan
1 cwn susu sejat/cair
1 biji telur
2 sudu besar butter -cairkan dulu, biarkan
suam
CARA PENYEDIANNYA
1. Kisar semua bahan yang perlu dikisar. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang
lenyek dan di gaul rata.
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser
dengan butter.
3. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
3. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
No comments:
Post a Comment