Monday, November 13, 2017

RESEPI KERANG MASAK RENDANG

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang.

Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

BAHAN-BAHAN
3 kg kerang direbus dan buang kulit
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
1 keping asam keping
2 helai daun kunyit dihiris halus
3 helai daun limau purut
Garam dan Gula

BAHAN-BAHAN DIKISAR
5 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit cili api

PROSES MASAK
1. Tumis semua bahan kisar tadi hingga naik bau dan masukkan daun limau purut . Kacau semua bahan bagi rata dan masukkan isi kerang serta daun kunyit dan cili api .

2. Masukkan santan pekat tadi dan kerisik serta kacau semua bahan .Bila rendang dah masak  boleh la di tutup api 

3. Siap bolehlah hiding bersama nasi panas

No comments:

Post a Comment