Udang
Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp)
merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis
spesies udang laut.
Udang
lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia
bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang
menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30
sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in)
telah direkodkan di Hawai.
Kulit
luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga
segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang
terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa
dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan
sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan
kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.
RESEPI SAMBAL UDANG LIPAN
BAHAN-BAHAN
1 kg Udang Lipan
sedikit Garam sedikit
serbuk kunyit
Minyak untuk
menggoreng
4 ulas Bawang putih,
ditumbuk
5 ulas Bawang
merah, ditumbuk
1/2 inci Halia,
ditumbuk
1 btg Serai, dititik
1 1/2 cawan Cili
Giling
1/3 cawan Sos tomato
garam
gula
minyak
PROSES MASAK
campurkan garam dan
kunyit bersama udang lipan. goreng sehngga masak tapi jangan terlalu garing.
Panaskan miyak, Tumis
bawang putih dan halia hingga kekuningan. masukkan bawang merah.
Apabila bawang sudah
naik bau, masukkan cili giling. teruskan memasak sehingga cili garing kemudian
masukkan serai.
Masukkan sos tomato
dan perasakan garam dan gula.
Masukkan udang lipan
yang telah digoreng dan gaul rata.
siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment