Thursday, November 16, 2017

RESEPI IKAN PEKASAM GORENG

Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 - 1000 tahun).

Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.


BAHAN BAHAN
Ikan pekasam
6 tangkai cili padi
1 biji bawang besar
Minyak untuk menggoreng
Bawang Goreng

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam hingga masak.

Hiriskan cili padi dan bawang.Taburkan atas ikan yg telah masak tadi dan tuangkan sedikit minyak lebihan goreng ikan.Tabur bawang goreng

No comments:

Post a Comment