Kari ialah nama untuk berbagai-bagai
hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia,
Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia
Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah
satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia".
Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India
pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika
Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam- potong ikut suka dan
kesuaian
1 inci kulit kayu manis
5 bj buah pelaga
1 tangkai daun kari
3 bj bwg besar-hiris halus
2 bj tomato segar-hiris nipis
3 sb serbuk kari ayam
1 sb serbuk masala
1 sb serbuk cili
1 sb serbuk kunyit
1 cawan yogurt
air panas secukupnya
garam/ kuib ayam
BAHAN KISAR/ DITUMBUK
5 ulas bawang putih
1 inci halia
PROSES MASAK
1. Panaskan minyak, gorengkan ayam separuh
masak - angkat ketepikan
2. Dengan menggunakan sedikit minyak yg
sama, tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga dan daun kari hingga wangi.
3. Masukkan semua bawang besar yg dihiris,
bawang putih dan halia, kacau hingga bawang tadi kuning dan layu..
4. Masukkan kesemua rempah-rempah tadi,
tambah sedikit air, kacau hingga pecah minyaknya..
5. Masukkan air panas utk kuah, kalau nak
kuah banyak boleh tambahkan air lagi, biar sampai kuah mendidih..
6. Masukkan ayam yg digoreng tadi, tomato
yg dihiris dan juga yogurt.Biarkan mereneh sekejab, perasakan dgn
garam mengikut selera...
No comments:
Post a Comment