Nama sintifiknya adalah Yellowtail trumpeter, Amniataba
caudavittata,pomodasys kaakan atau nama
inggerisnya Grunter ,pada bulan Nov hingga April adalah waktu yang paling baik
untuk memperolehi sepsis ini. Perbezaan antara Tebal Pipi dan Gerut-gerut,
Tebal Pipi adalah satu nama spesies yang jarang didengari di kalangan pemancing
ametur, sukar untuk membayangkan rupa spesies ikan yang dikatakan mempunyai
pipi tebal ini. Saya tidak dapat bayangkan sebesar manakah pipi yang dikatakan
tebal atau muka yang dipanggil 'tembam' atau pipi yang montel. Kerana sifat
pipinya maka ikan ini mendapat namanya.
BAHAN BAHAN
4 ekor ikan gerut - 1 kilo
Sedikit tepung jagung - utk selaput ikan masa
goreng
Sedikit daun sup/daun bawang /cili merah
untuk hiasan
1-2 cawan nenas dipotong kecil
1 biji bawang besar -dipotong membulat
nipis-nipis
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN BAHAN KISAR
4 biji cili kering- rendam dulu dalam air
panas sehingga kembang
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai
BAHAN BAHAN SOS
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos nampla-sos siam
1 sudu kecil asam jawa
1/2 cawan air untuk xtra kuah-boleh tambah
ikut citarasa sendiri
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit
air- bagi kuah pekat
PROSES PENYEDIAAN
1. Ikan gerut dibersihkan dan dikelar-kelar dan
tos ikan sekejap atau keringkan ikan dengan tisu dapur kemudian selaputkan ikan
dengan tepung goreng serbaguna.
2. Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.
2. Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan
kisar sehingga wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu
dan kemudian masukkan buah nenas serta semua bahan sos terus kacau. Rasa jika
ada terkurang apa-apa bahan boleh ditambah ikut pada cita rasa kita .
4. last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .
4. last sekali masukkan bancuhan tepung jagung dengan air tadi secukupnya dan terus kacau kuah bagi pekat .
No comments:
Post a Comment