Teriyaki (照り焼き, てりやき?) adalah cara memasak makanan Jepun
yang dipanaskan atau dipanggang di atas kuali besi yang rata untuk memanggang
dengan menggunakan sos teriyaki (tare). Sos teriyaki diperbuat daripada kicap
(shōyu), sake untuk memasak, dan gula pasir dengan kadar 1:1:1.
Perkataan teriyaki berasal dari
perkataan teri yang bermaksud bersinar (kerana mengandungi gula), dan perkataan
yaki iaitu dibakar atau dipanggang. Sewaktu sedang membuat teriyaki,
bahan-bahan makanan yang akan dipanggang dicelup dan diperap dengan sos
teriyaki buat beberapa kali hingga betul-betul masak. Di Jepun, bahan yang
banyak dipakai dalam masakan teriyaki adalah ikan yang yang banyak daging
(tongkol, makarel, trout, marlin), sedangkan di luar Jepun digunakan berbagai
jenis daging (ayam, lembu, babi), atau sotong ataupun bahan daripada ubi
konnyaku.
BAHAN BAHAN
500 gram isi paha ayam dibuka tulang
1 ulas bawang bombay- Hiris halus
2 ulas bawang putih - ketuk
2cm halia - Ketuk
25 ml bumbu teriyaki instant
minyak sayur secukupnya
PROSES MASAK AYAM TERPIYAKI
Bersihkan ayam dan toskan air.
Hiris ayam ukuran siaz hirisan nipis,
lalu campurian bahan dengan bumbu teriyaki instan, biarkan selama 10 minit
hingga bahan meresap.
Panaskan minyak, tumis bawang bombay,
bawang putih, dan halia hingga keluar bau
Masukkan ayam, dan masak hingga ayam
empuk dan kuah kental.
No comments:
Post a Comment