Kuih
jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya
adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih
tradisi.
Jemput-jemput
atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali
sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika
diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan
menggunakan ukuran sudu.
BAHAN BAHAN
1 Kg tepung
gandum
250gm udang
sederhana besar
Segengam
daun kucai
500gm taugeh
1 biji
bawang besar dihiris halus.
1 paket yis
kering
1 sudu kecil
garam secukup rasa
1 sudu kecil
serbuk kunyit.
Minyak
masak.
PROSES MASAK
1. Masukkan
tepung dalam sebuah bekas dan masukan yis kering kedalam tepung kacau rata.
2. Masukan
garam,daun kucai,taugeh,serbuk kunyit ke dalam tepung.
3. Masukan lima
cawan air kedalam adunan tepung.Adunkan semua bahan sehingga sebati.
4. Apabila
Selesai tutup adunan tepung itu dan biarkan selama 1 jam untuk tepung itu naik.
No comments:
Post a Comment